کوفته تبريزي با تمام فوت و فن اسرار آميزش

طرز تهیه کوفته تبریزی
کوفته تبريزي با تمام فوت و فن اسرار آميزش
هر وقت اسم تبريز و غذاهاش ميشه اولين چيزي که به ذهن مياد
کوفته تبريزيه.کوفته انواع واقسام زيادي داره و هر کشور و منطقه
در خاورميانه کوفته خاص خودش رو داره.علت تمايز اين کوفته شايد
استفاده از سبزي معطر و انواع مخلفاتي باشه که داخل کوفته
گذاشته ميشود. در گذشته گوشت کوفته رو داخل يک هاون که به
اون ديبه(Dibah) گفته ميشده مي کوبيدند و کم کم لپه رو به اون
اضافه ميکردند.گوشت رو انقدر ميکوبيدند تا چسبندگي پيدا کنه.
واقعا قديمي ها چه زحمتي براي درست کردن غذا مي کشيدند،
اما امروزه با وجود انواع و اقسام لوازم برقي که کارها خيلي راحت
کرده اما بازم بعضي وقتها ميشنويم که بعضي ها ميگن کوفته درست کردن سخته!
مواد لازم :
خود کوفته: گوشت چرخ کرده (بهتر است مخلوطي از گوشت گوساله
و گوسفندي باشد،دو برابر گوشت گوساله) -1 کيلو لپه- دو ليوان برنج
1 فنجان سبزي شامل تره و کمي مرزه تازه يا خشک ريز خرد شده
1 ليوان(يادم رفته توي عکس سبزي رو بگذارم) - پياز يک عدد نمک و
فلفل سياه و زرد چوبه و زعفران و زيره سياه کمي
براي پر کردنش:پياز داغ، گردو،تخم مرغ آبپز وهر کدوم از اينها رو که دوست
داشتين شامل زرشک ،غوره غوره،آلو خشک
براي سسش هم: رب يک قاشق پياز يک عدد گوجه فرنگي يک عدد
زعفران دم کرده يک قاشق روغن و صد البته آب
طرز تهیه :
گوشت رو يک بار به تنهايي و يک بار با لپه چرخ کنيد.البته لپه رو از
قبل يک ساعت خيس کنيد و بپزيد. (بايد آب لپه کاملا کشيده بشه تا
کوفته رو شل نکنه) پياز رو رنده کنيد و آبش رو بگيريد و به گوشت اضافه
کنيد. اگه از غذاساز يا 123 استفاده ميکنيد،بعد از اينکه گوشت رو يک
بار چرخ کرديد،گوشت رو به همراه لپه و پياز داخلش بريزيد و کاملا ميکس
کنيد.در اين صورت نيازي به گرفتن آب پياز نيست. برنج رو با کمي زردچوبه
و بدون روغن کته کنيد و اون رو به گوشت اضافه کنيد، برنج نبايد ميکس
بشه. نمک و ادويه ها رو اضافه کنيد. سبزي رو که خرد کنيد و بگذاريد
تا کاملا آبش گرفته بشه. (ميتونيد از قبل سبزي را آماده کنيد و بگذاريد
تا به صورت نيمه خشک در بياد.) تو اين مرحله کوفته بايد خوب ورز داده
بشه.و نکته حساس براي وا نرفتن کوفته ورز دادن حسابي اونه. اگه
نميتونيد ورز بديد مايع کوفته رو توي دست جمع کنيد و اون رو به ظرف
بکوبيد اين کار رو 20،30 بار بکنيد،تا بافت کوفته کاملا منسجم بشه.
بعضي ها داخل مواد کوفته از تخم مرغ استفاده مي کنند ولي اگه مقدار
مواد گفته شد دقيقا رعايت بشه و خوب ورز داده بشه نيازي به تخم مرغ
نداره. به اندازه دلخواه از مواد برداشته و در دست گرد کنيد و وسطش رو
باز کنيد و از مواد مياني داخلش قرار بديد. براي مواد داخلي پياز داغ کنيد
و زرشک رو روش بريزيد، داخلش از گردو و آلبالو ( آلبالو رو ميتونيم فريز
کنيم و در زماني که آلبالوي تازه نيست از اون داخل کوفته استفاده کنيم.)
ميتوانيم تعدادي از کوفته ها رو فريز کنيم ولي توي اونها تخم مرغ آبپز نگذاريد.
اينطوري اندازه اونها کوچيک و تک نفره ميشه. اونهايي رو که ميخواهيد
همون موقع بخوريد بزرگ ميگيريم و توش از بقيه مخلفات داخل کوفته و
تخم مرغ آبپز ميگذاريم. کوفته در دست کاملا گرد کنيد. در اين موقع کنار
دستتون يک ظرف آب بگذاريد و دستتون رو با اون خيس کنيد و کوفته رو
توي دستتون کاملا منسجم کنيد،دقت کنيد که نبايد هيچگونه ترکي رو
کوفته باشد چون در اين صورت موقع پخت باز ميشود. اطراف کوفته رو توي
روغن کمي سرخ کنيد.
براي درست کردن آب کوفته پياز داغ درست کنيد. گوجه فرنگي را اضافه
کنيدتا به همراه پياز تفت بخوره. معمولا توي آب کوفته نون تريد ميکنن وبه
همين خاطر آبش بايد رقيق باشه. پس آبش رو زياد بريزد. وقتي آب گرم
شد البته قبل از رسيدن به نقطه جوش کوفته رو داخل آب بندازيد و نيم
ساعت با درب نيمه باز بگذاريد بجوشد بعد درب قابلمه را بگذاريد(در اين
صورت کوفته وا نميرود) و اجازه دهيد کوفته پخته بشه. هر چند وقت کوفته
رو برگردونيد تا همه جاش يکنواخت پخته بشه.
بسته به اندازه کوفته يک تا يک و نيم ساعت طول ميکشد تا کوفته پخته
شود. براي فريز کردنش هم کوفته ها رو ميچينيم بدون اينکه سرخ کنيم.
توي يه ظرف ميگذاريم تو فريزر وقتي اطرافش سفت شد توي کيسه فريزر
ميگذاريم و ميذاريم تو فريزر.اين کار به خاطر اينه که وقتي از اول داخل کيسه
فريزر ميگذاريم شکل کوفته خراب ميشه.وقتي خواستيم استفاده کنيم
سس رو آماده ميکنيم و کوفته رو همونطور يخ زده داخل سس مي اندازيم
و ميگذاريم پخته بشه. اگه ميخواهيد کوفته رو فريز کنيد بهتره از تخم مرغ
داخلش استفاده نکنيد.